Hopp til her

Diverse informasjon vedr. valget

Fra det året du fyller atten, har du stemmerett. Når valget nærmer seg, får du et valgkort i posten. Der står det hvor du skal gå og stemme, og det står dato og åpningstid for valglokalet.

Forhåndsstemming:

F.o.m. mandag 12. august og t.o.m. fredag, 6. september kan du forhåndsstemme på kommunehuset i åpningstiden (man. – fre. 07:30 – 15:00).

Forhåndsstemming for personer som ikke er bosatt i Hægebostad kommune

I forhåndsstemmeperioden kan alle velgere stemme ved alle tilgjengelige valglokaler i hele landet. Det betyr at selv om du er hjemmehørende i Moss, så kan du avgi din stemme i Hægebostad eller hvilken som helst annen kommune.

For at forhåndsstemmene skal komme fram til valget, er fristen for å forhåndsstemme fredag 6. september kl 14:00, men du er selv ansvarlig for å stemme så tidlig at stemmen kommer frem til din hjemkommune innen dagen etter valgdagen, dvs. tirsdag 10. sept. kl 17:00

Vil du stemme hjemme?

Velgere som på grunn av sykdom eller uførhet ikke kan avgi stemme der det avholdes forhåndsstemming, kan etter søknad til valgstyret avgi forhåndsstemme der de oppholder seg.

Du kan ringe servicekontoret på tlf. 383 49 100 for å avtale tid for hjemme stemming innen 04.09.kl 12:00

Forhåndstemning på institusjon

Forhåndsstemming på institusjoner avholdes slik at beboere på disse stedene skal få mulighet til å avgi sin stemme dersom det er vanskelig å komme seg til ordinære forhåndsstemme- eller valglokaler. Når forhåndsstemmegivningen avholdes er denne imidlertid åpen for alle. Det innebærer at både beboere, ansatte og pårørende kan avgi sin stemme.

Tirsdag, 3. september fra kl 10:00 - til ca. kl. 12:00 vil beboere på Eiken bu og omsorgssenter få anledning til å stemme på institusjonen. Da kan også pasienter på Sørlandets rehabiliteringssenter møte opp for å forhåndsstemme. Vi kjører deretter ut til Snartemo aktivitetssenter for å ta imot forhåndsstemmer, og regner med å være der ca. kl 13:00

Slik går du fram på valgdagen

Når du går for å stemme, bør du ta med valgkortet. Det er ikke nødvendig, men gjør jobben lettere for valgfunksjonæren. Du tar også med deg legitimasjon med bilde, f.eks. sertifikat eller pass.

• Gå inn i et ledig avlukke
  • Velg den stemmeseddelen du vil bruke
    • Fylkestingsvalget: blå stemmeseddel
    • Kommunevalget: Rosa stemmeseddel
  • Gjør evt. de endringene du ønsker
    • Du kan gi en personstemme til en eller flere kandidater ved å sette et kryss i ruten foran navnet
    • Du kan overføre inntil 5 kandidater fra andre lister.Det er ikke lov å stryke kandidater
    • (Skriv tydelig med store bokstaver inne i feltet på høyre side av stemmeseddelen
  • Brett stemmeseddelen med partinavnet inn og feltet for stempling ut (Du skal ikke buke konvolutt eller annet omslag fordi stemmeseddelen skal stemples).
  • Gå til en valgfunksjonær:
    • Vi sjekker om du står i manntallet* her i kommunen
    • Du får et stempel på utsiden av stemmeseddelen (hvis den ikke har stempel, vil den bli forkastet)
    • Du skal selv legge stemmeseddelen i valgurnen.

Det er folkeregisteret som legges til grunn for manntallet. Hvor du er manntallsført og har stemmerett, er derfor avhengig av hvilken kommune du er folkeregistret som bosatt pr. 30. juni i hvert valgår. Denne datoen kalles skjæringsdatoen.

Hvem kan få hjelp i stemmeavlukket?

Dersom du har behov for assistanse, er det valgmedarbeideren som skal bistå deg med dette. Velgere med alvorlig fysisk eller psykisk funksjonshemning kan i tillegg peke ut en ekstra hjelper. Denne hjelperen kan være med inn i valgavlukket, i tillegg til valgmedarbeideren. Det er imidlertid valgmedarbeideren som skal bistå ved behov, og det må være tydelig for valgmedarbeideren at det er du som velger som avgir en stemme til det partiet du ønsker å stemme på

Stemmelokaler i Hægebostad:
  • Hægebostad krets: Biblioteket ved Kollemo skole
  • Eiken krets: Gymsalen ved Eiken skule
Åpningstider for begge stemmelokalene :
  • Søndag, 08.09.19 kl 14:00 – kl 18:00
  • Mandag, 09.09.19 kl 12:00 – kl 19:00