Kommunens ansvar
Kommunen må utpeke en barnekoordinator i henhold til helse- og omsorgstjenesteloven § 7-2 a. Kommunen skal ha en barnekoordinator til barnet blir 18 år. De kan også velge å ha det lenger. Du kan få barnekoordinator før barnet er født. Helsedirektoratets veileder er førende for kommunens arbeid med barnekoordinator-ordningen.
Vurdering av barnets tilstand
Vi må se på helheten for å vurdere hvor alvorlig barnets eller ungdommens tilstand er. Det viktigste er å forstå hvordan sykdommen, skaden eller funksjonsnedsettelsen påvirker deres helse og behov for hjelp. Vi må også tenke over hva tilstanden kan føre til, som nedsatt evne til å fungere eller takle situasjoner, invaliditet, videre sykdom, smerte eller nedsatt livskvalitet. Det er også relevant om tilstanden kan føre til tap av viktige kroppsfunksjoner eller sanser.
Barnekoordinatorens rolle
En barnekoordinator er en person som hjelper til med tjenester for familier og barn, og sørger for at kommunen gjør det de skal. Dette er til hjelp for familier som har, eller venter på, et barn med alvorlig sykdom eller handikap. De vil ha behov for langvarige helse- og omsorgstjenester. Barnekoordinatoren kan være en av de som gir disse tjenestene til barnet. Familien kan komme med forslag til hvem de vil ha som barnekoordinator. Rettigheten til en barnekoordinator står i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5c.
Oppgavene til en barnekoordinator
- Koordinere alle tjenestetilbudene
- Ha oversikt over kommunens ansvar og sørge for oppfølgning og tilrettelegging for familien og barnet. Dette inkluderer helse- og omsorgstjenester, samt andre velferdstjenester
- Gi familien og barnet klar og forståelig informasjon om helse- og omsorgstilbud.
- Gi familien og barnet informasjon og veiledning om andre velferdstjenester og brukerorganisasjoner de kan ha nytte av. Dette inkluderer også hjelp til å formidle kontakt eller videreføre til disse tjenestene eller organisasjoner
- Følge opp arbeidet med individuell plan.
Sammenligning av barnekoordinator og alminnelig koordinator
Oppgavene til en vanlig koordinator er å passe på at pasienten eller brukeren får riktig oppfølgning, og at alle tjenester fungerer som de skal. De skal også sørge for at det er fremdrift i arbeidet med individuell plan.
En barnekoordinator gjør mer enn det. De hjelper også familien ved å gi informasjon og veiledning, og passer på at kommunens oppfølgings- og tilretteleggingsansvar blir ivaretatt.
For å ha rett til barnekoordinator må barnet eller ungdommen ha alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne. Det er ingen lignende krav for en alminnelig koordinator. Det er også et vilkår for å ha rett til barnekoordinator at barnet eller ungdommen har behov for både helse- og omsorgstjenester og andre velferdstjenester. For å ha rett til alminnelig koordinator er det nok at barnet eller ungdommen har behov for helse- og omsorgstjenester. Retten til barnekoordinator gjelder der barnet eller ungdommen er under 18 år. Det er ingen øvre aldersgrense for alminnelig koordinator. En annen forskjell er at barnekoordinator kan oppnevnes før fødsel.
Kravene for å få en barnekoordinator er mer strenge enn for å få en generell koordinator. Men en barnekoordinator gir mer støtte når den tildeles, fordi det her er hele familien som mottar tjenesten, ikke bare pasienten eller brukeren. Å inkludere familiens behov er også viktig for en alminnelig koordinator.
Søk om barnekoordinator
Søknad om å få innvilget barnekoordinator gjøres via søknadsskjema om helse- og omsorgstjenester
Søk elektronisk
Søk med papirskjema