Deling og omdisponering av landbrrukseiendom

Dersom eier av en landbrukseiendom ønsker å bruke dyrka eller dyrkbar jord til annet enn jordbruksproduksjon må kommunen gi tillatelse til omdisponering.

Deling

Dersom eieren av en landbrukseiendom ønsker å overdra deler av eiendommen til noen andre, for eksempel en tomt, er det nødvendig med samtykke fra landbruksmyndighetene – etter Jordlovens § 12. Forutsatt at området er regulert til Landbruk i gjeldende kommunale planer.

Søknad og samtykke

Søknad om tillatelse til deling av landbrukseiendommer skal sendes til kommunen, som må gi sitt samtykke for at du skal kunne dele en eiendom. Kommunen avgjør søknaden. Vedtaket kan påklages til Fylkesmannen. Formålet med fradelinga må gå fram av søknaden. De fleste sakene blir behandlet politisk i Formannskapet.

Deling med omdisponering av landbrukseiendom

Dersom du ønsker å dele en landbrukseiendom – for eksempel for å selge en tomt – må du være klar over at det kan kreve flere tillatelser.

Hvis formålet med delingen innebærer at dyrket jord skal brukes til noe annet enn jordbruk, må du først søke om og få godkjent dette (såkalt omdisponering) etter jordlova § 9. Delingstillatelse kan ikke gis før omdisponeringen er godkjent.

Dette er fordi det er et politisk mål å styrke og bevare ressursgrunnlaget for aktive gårdsbruk, slik at de kan drives videre også i framtida. Dyrket og dyrkbar jord er en viktig ressurs for å sikre matproduksjon både nå og i framtiden.

Skal du bruke dyrket jord til noe annet enn jordbruk? Da må du søke kommunen om tillatelse til omdisponering.

Hva regnes som én eiendom?

Etter jordlova § 12, sjette ledd, regnes en landbrukseiendom som én enhet, selv om den består av flere gårds- og bruksnumre – og også eventuelle sameieandeler. Det betyr at du må søke om delingstillatelse dersom du ønsker å selge eller overføre deler av eiendommen, også enkelte matrikkelnumre i driftsenheten.

Les mer om søknadsprosessen på temasiden om deling av eiendom.

Se informasjon fra Landbruksdirektoratet om deling.

Omdisponering

Jordlova har regler om omdisponering av dyrka jord og om deling av landbrukseiendom. Det er et landbrukspolitisk mål å sikre og samle ressursene på bruket for nåværende og fremtidige eiere. 

Se informasjon fra Landbruksdirektoratet om omdisponering.

Søknad om omdisponering behandles etter jordloven §9, det er ikke eget søknadsskjema. Søker må begrunne søknaden og legge ved kart som viser arealet som søkes omdisponert.

Les mer hos Landbruksdirektoratet om søknad om omdisponering.