Nytt gjødselregelverk trådte i kraft 1. februar 2025
Alle som importerer, produserer, omsetter eller bruker gjødselvarer må sette seg inn i det nye regelverket. Det inneholder viktige endringer som berører alle aktører.
Den gamle gjødselvareforskriften er nå delt i gjødselvareforskriften og gjødselbrukforskriften. I det nye regelverket legges det mer til rette for at avfall og biprodukter kan brukes i gjødselvarer, samtidig som at matjorden skal tas vare på et i et langsiktig perspektiv.
På Mattilsynets nettside kan du finne informasjon om de nye forskriftene og oppsummering av de viktigste endringene som er gjort.
Frist for spredning av husdyrgjødsel
Generelt skal spredning av husdyrgjødsel så langt det er mulig skje i perioden fra våronnstart til 1 oktober, og fortrinnsvis om våren når planteveksten tar til. Etter 1. oktober er det ikke tillatt å spre husdyrgjødsel uten nedmolding eller nedfelling. Med nedmolding eller nedfelling er det tillatt å spre husdyrgjødsel fram til og med 31. oktober. I perioden fra og med 1. november til og med 15. februar er det ikke tillatt å spre husdyrgjødsel. Det er ikke tillatt å spre på snødekket eller frossen mark, uansett dato
Lokal forskrift om frist for spreiing av gjødselvarer
Sentral forskrift om gjødselvarer mv. av organisk opphav
Spredeareal
Det er bare lov til å spre husdyrgjødsel på godkjent spredeareal, og det må være nok spredeareal i forhold til dyretallet. Fulldyrka jord er automatisk godkjent som spredeareal. For å kunne spre husdyrgjødsel på innmarksbeite, må en søke kommunen.
Det er ikke lov å spre husdyrgjødsel i utmark, selv om arealet har vært innmark tidlegere. Dersom en har behov for å kultivere opp utmark til grasbeite ved hjelp av husdyrgjødsling, kan en søke kommunen om dispensasjon fra dette.
Statsforvalteren har utviklet en egen side med skjema og mer info - her finner du diverse skjema og maler for spredeareal og bruk av husdyrgjødsel.
Gjødselplan
Gjødslingsplanen skal omfatte alt jordbruksarealet som foretaket disponerer og gjødsel fra alle husdyr på foretaket. Jordprøver skal tas hvert 4. – 8. år. Dersom en får ny leiejord, skal det tas jordprøver fr legejorda senest 2. året.
Foretak kan søke kommunen om å ha fleirårig gjødslingsplan, som kan vare inntil 5 år. Foretak som driver ekstensivt , har lite variasjon i arealbruken og har mindre enn 5 gjødseldyrenheter få fritak. Fleirårig plan forutsetter at det ikke skjer vesentlige driftsendringer i løpet av perioden.