Serveringsbevillingen gis til det selskapet som har det økonomiske ansvaret for driften. Søknaden behandles etter bestemmelsene i serveringsloven og alkoholloven, og kommunen har inntil fire måneders saksbehandlingstid.
Søk om serveringsbevilling og/eller skjenkebevilling
Krav til daglig leder og vandel
Serveringsstedet skal ha en daglig leder som har det reelle ansvaret for den daglige driften. Daglig leder må være over 18 år og ha bestått etablererprøven. I tillegg må både daglig leder, bevillingshaver og andre med vesentlig innflytelse på virksomheten ha uklanderlig vandel. Dette vurderes av politiet, skatteetaten og eventuelt NAV. Det gjøres også en sosial vurdering av kommunens saksbehandler, og brannvesenet kan bli involvert ved behov.
Styrer og stedfortreder
For hver bevilling skal det utpekes en styrer og en stedfortreder. Disse må være over 20 år, ha dokumentert kunnskap om alkoholloven (bestått kunnskapsprøve), og være ansatt eller eier i virksomheten. De må også ha uklanderlig vandel. Det stilles ikke krav om at styrer eller stedfortreder er fysisk til stede til enhver tid, men de har ansvar for at bevillingen utøves forsvarlig.
Dokumentasjon som må følge søknaden
Ved søknad om serveringsbevilling må følgende dokumentasjon legges ved:
- Firmaattest
- Dokumentasjon på bestått etablererprøve
- Leiekontrakt eller skjøte
- Plantegninger av serveringslokalet (inne og ute)
- Grunneiers tillatelse til uteservering
- Dokumentasjon på eierskifte (hvis aktuelt)
- Opplysninger om eierskap bak driftsselskapet (f.eks. aksjeeierbok)
Krav til opplæring og ansvarlig vertskap
Det stilles krav om at styrer, stedfortreder og ansatte ved skjenkesteder har gjennomført nødvendig opplæring. For styrer og stedfortreder er det krav om bestått kunnskapsprøve. Det anbefales at alle ansatte årlig gjennomfører e-læringskurset "Ansvarlig vertskap", som skal dokumenteres som en del av virksomhetens internkontroll.